alampauh

Friday, December 8, 2017

NY Steak Shack memang best...


          Sekarang dah cuti sekolah kan... mesti banyak program yang diatur untuk anak-anak .. ye la bila depa cuti macam-macam la nak kena atoq kan? kalau tak alamatnya rumah tu jadi tongkang pecah la, melain kan mak 'ON' mode singa 24 jam.. larat ka?

           Tapi la ni ok la skit kan, banyak tempat-tempat boleh pi masa cuti-cuti sekolah ni... water park la, taman tema la, JPO, GPO dan macam-macam O lagi lah kan. Mesti ada anak-anak request nak makan tu nak makan ni kan... kalau mekdi dan kepci tu dah biasa sangat kan?

          Apa kata cuti ni bawa famili pergi makan kat NY Steak Shack? Tak pernah dengaq ka? takkan la tak pernah dengaq kan.. NY Steak Shack ni bawa cawangan dia.. ada kat Mid Valley, Sunway Piramid, IOI city Putrajaya, 1 Utama, Subang Parade, AEON Mall Shah Alam, Sunway Velocity, Sogo, Alamanda Putrajaya dan Melawati Mall.. haaaa banyak kan cawangan dia.. alah yang dok Penang, Kedah tu jangan la buat muka... bila hangpa mai KL boleh masukkan NY Steak Shack ni dalam list tempat-tempat nak dilawati kat area sini...haaaa kannnn, ok tak idea tu.. mekdi kepci dah banyk kat sana nun...

          Apa yang ada kat sini? meh sini nak bagitau apa yang ada ... Menu dia ada Starters,Salad & Soup, Burgers, Sharing Platters, Chicken & Fish, Pasta & Rice, Steaks dan  Lamb. Boleh order nak  Sizzling (Mix, Grill, Duo). Ari tu aku pi makan steak, tu pun orang belanja. tapi steak kat sini harga berpatutan.. harga mampu makan la... tak la mencekik darah...hehehehe.. tapi gambar ari tu tak dak la plak.. aku tunjuk gambar-gambar dari website NY Steak Shack lah no.. 

         Ni antara gambar-gambar menu yang terdapat kat NY Steak Shack nih...

Starters


Mary's Adventure
The Bomb

Burgers


Southwest chicken sandwich
Steaks


   

Lamb
Grill Lamb shoulder



Amacam? menarik tak... tengok harga pun berpatutan kan? Rasa dia pun sedap.. memang bebaloi lah. Hari tu aku pi makan kat Sogo. Tingkat atas yang ada food court tu..kalau naik lif, NY Steak Shack ni ada kat bahagian kanan.. senang je nak cari..

So kepada yang belum pernah rasa tu TRY CUBA TEST... haaaa mesti datang lagi nanti...
Selamat menjamu selera..













Sunday, November 26, 2017

Menarik cuti sekolah di Lost World of Tambun


Lost World POW Holidays!

Lost World POW Holidays!

          Cuti sekolah ni dah ada program ke? Ni ada satu berita menarik untuk cuti sekolah ni. Bermula 25 November hingga 1 Januari nanti Lost World of Tambun (LWOT) telah melancarkan Lost World POW Holidays! Pernah tengok Cartoon Network kan? Hah, Powerpuff Girl dan Ben 10 akan berada di sana. Time ni la masa yang sesuai nak 'belanja' anak-anak yang tengah bercuti dan penat lepas exam kan... 
Perasmian sempena program cuti sekolah di LWOT

          LWOT menjanjikan aktiviti penuh keseronokan untuk menjadikan cuti persekolahan yang terbaik. Para tetamu akan kagum dengan pokok krismas yang tinggi 20 kaki di Kampung Malayana, hiasan dan patung-patung The Powerpuff Girls dan hiasan Ben 10 di Toon City, Riverside. Apa yang buat lebih menarik, akan ada permainan yang menarik seperti Giant Jenga, Giant Snakes & Ladders, Giant Slingshot, Shuttle Smash, Wheel of Power and Slow & Steady. Menarikkan? 
BEN 10 in action... cepat adik-adik ajak mak pi LOWT!
Jenga gergasi
Dam ulaq pun besaq
Wheel of power
Slow and steady
Shuttle smash
          Akan ada juga sesi 'meet-and-greet', mesti budak-budak akan terujakan. Jangan risau kalau terlepas sebab sesi ni akan ada 4 kali sehari. Watak-watak Ben 10, Bubble, Blossom dan Buttercup juga akan muncul di Awesome Pool party di Jungle Wave Bay. 
Bubble.. powerpuff girls
Powerpuff Girls in action...
'inflatable' powerpuff

          Selain tu popcorn dan gula-gula kapas juga diberikan secara percuma. Selain tu para pengunjung juga berpeluang untuk membeli barangan di POW Shop semasa tempoh kempen termasuk patung mainan, pakaian dan sebagainya. eh lupa lak, LWOT juga akan bagi 1000 tiket tau yang di letakkan dalam belon. Tiket untuk masuk ke LWOT, 1 tiket untuk 4 orang.. terbaikkk..

1000 tiket dalam belon ni..

         Peraduan LWOT-ETS Swafoto

          Okey ni ada satu peraduan menarik. Senang je.. peserta perlu berswafoto dengan poster Lost World POW Holidays! di mana-mana 6 stesen ETS ( KL Sentral, Gemas, Ipoh, Sungai Petani, Butterworth atau Padang Besar) beserta juga dengan tiket ETS. Hantarkan ke laman web

          Haa.. Seorang peserta setiap minggu akan dipilih dan bakal memenangi hadiah berupa 2 malam 1 hari penginapan di 'Glamping' LWOT untuk 2 dewasa dan 2 kanak-kanak dan tiket 'return' ke Padang Besar. Selain tu, ada juga hadiah saguhati untuk 4 orang pemenang, berupa tiket LWOT untuk 4 orang ( 2 dewasa, 2 kanak-kanak) untuk dimenangi. Amamcam? kaki-kaki swafoto sekalian rebutlah peluang ni ye..
cari poster ni ye kat stesen ETS..


         Sebenarnyakan, LOWT ni banyak tempat menarik. Aku mula-mula pergi pun hanya main taman air dia je, padahal banyak lagi benda/tempat menarik di LWOT ni..ramai yang tak tahu sebenarnya.. satu lagi, kalau nak jmatkan, boleh beli tiket secra online. Kalau beli online kan, dapat diskaun sebanyak 35%...ha banyakkan?..

nak tahu lebih lanjut... ni website dan facebook LWOT..



Tel: +605 542 8888

Tuesday, November 21, 2017

Tanah Aina Fahad : Tenang bercuti di sini...

Assalamualaikum / Salam Sejahtera

'Journey of love, back to nature'

           Alhamdulillah minggu dapat sekali lagi mengikuti kembara KBBA9. Kali ni team KBBA9 berpeluang untuk merasai pengalaman 'Glamping' di Tanah Aina Fahad. Tanah Aina Fahad terletak di daerah Raub, Pahang dan mengambil kira-kira 2 jam 30 minit dari Kuala Lumpur. Setibanya di sana, kita akan disambut oleh desiran bunyi air Sungai Dong yang sangat menenangkan, sesuai dengan konsep resort ini iaitu 'Journey of love, Back to nature'.

sila cari khemah masing-masing...

          Percutian singkat hujung minggu ataupun istilah omputehnya 'weekend gateaway' sangat popular sekarang dikalangan warga kota. Tanah Aina ni merupakan satu destinasi yang sangat bertepatan dengan konsep tersebut. Kali ni pun team KBBA9 pergi dengan tujuan percutian singkat dan santai. Menghabiskan hujung minggu berehat bersama kawan-kawan, menikmati suasana tenang alam semula jadi dan aktiviti minima. Namun fokus utamanya adalah satu percutian yang dapat 'menyegarkan' kembali minda..

           Seramai 8 orang blogger telah menyertai kembara kali ni,4 lelaki dan 4 perempuan. setelah lebih kurang 3 jam perjalanan (berhenti makan dan sebagainya) kami tiba di Tanah Aina Fahad lebih kurang pada pukul 11.30 pagi. Kami disambut oleh Mr Shiva ( staf yang berasal dari Nepal). Layanan yang diberikan memang sangat baik. Setelah diberikan khemah masing-masing, kami berehat sebentar untuk melepaskan lelah perjalanan.

          Pada pukul 12.30, kami dihidangkan makanan tengahari yang lazat. Makanan dihidangkan secara buffet di dewan makan yang menarik. Konsep 'open air' memang sangat bertepatan, kita dapat mendengar bunyi air Sungai Dong yang memang betul-betul berada besebelahan dengan tapak khemah. Sambil menikmati hidangan tengahari kita dapat melihat kehijauan alam disekeliling.

kita jamu selera dulu..
          Pukul 2.30 petang aktiviti 'perasmian' kami di sini ialah jungle trekking. Dah lama juga aku tak exercise ni... takut juga kalau pancit. Dijangkakan aktiviti ni akan mengambil masa lebih kurang dalam 2 jam. Ok, 2 jam.. jalan lambat-lambat ok kot...hahahaha... Aku sangkakan trek yang ok-ok je, jalan dalam hutan je.. tapi, ada juga kena kawasan-kawasan yang kena hiking...huhuhu.. tap alhamdulillah stamina aku masih cukup lagi walaupun lama tak exercise.. Tapi ada juga la yang pancit...hehehehe... dan tak lupa serangan pacat.

permulaan...
mencabar juga la...

hiking pula..
Mujur lepas gak lalu bawah dahan pokok ni..
berehat sebentar melepaskan lelah... ada yang pancit..

          Akhirnya setelah 2 jam meredah hutan dan panjat-panjat sikit, kami pun sampai kembali ke kawasan resort. Tapi kena menyeberangi sungai dulu... ni part yang paling aku nantikan. Aku memang suka mandi sungai. Tambahan pula air Sungai Dong ni memang sangat jernih dan tersangatlah sejuk. Tapi sebelum tu, aktiviti membuang pacat yang dah buat kitaorang ni macam buffet je...banyak siotttt!!! dan seterusnya aktiviti berendam dalam sungai...air sungai sejuk dan arus agak kuat, aku cuba berenang menentang arus...dan pada percubaan terakhir, amek ko kaki krem...padan muka...hahahaha..

sebelum sampai tapak perkhemahan, kena seberang sungai...sejuk weiiii
semua dah selamat seberang..

          Tetapi jangan ingat aktiviti berendam dan berenang kami habis setakat tu saja. Kami sambung mandi di kolam yang ada di kawasan khemah pula.. hahahaha...dah macam budak-budak jumpa air dah semua... main bola tampar, lumba berenang dan macam-macam lagi. Sekali-sekala jadi budak-budak seronok juga kan...release tension. Sumber air kolam tu pun dari sungai juga, jadi memang sejuk sangat, dan sekali lagi kaki aku krem, kali ni belah kiri pula...huhuhu... tapi yang penting bagi aku, kami gembira.
walaupun kolam, tapi air dari sungai...menggigil
sekali-sekala jadi budak-budak...

          Makan malam kami dihidangkan dengan makanan ala-ala BBQ. Apa yang boleh aku katakan makanan di sini memang tak mengecewakan... sedap. Suasana malam di sini juga menarik dengan lampu yang menerangi kawasan resort dan bunyi serangga waktu malam, tenang je rasa. Selepas tu kami melawat sekitar resort untuk melihat suasana malam di sini dan aktiviti lepas tu adalah campfire. 

          Dah lama tak buat campfire ni, mujurlah bukan kami kena cari kayu api...hehehe..semuanya di sediakan.. kami cuma pi lepak tepi api je...lepas tu ada acara spontan, mula kami main sambung perkataan berdasarkan huruf terakhir...dan pemenangnya ialah Firr. Lepas tu satu ada satu lagi game, setiap kumpulan kena teka perkataan yang diberikan oleh pihak lawan.. alah main bahasa isyarat tu..dapat perkataan, buat bahasa isyarat dan ahli kumpulan teka. Lucu juga main ni bila perkataan yang dapat tu memang tak terpikir macam mana nak buat...tetiba boleh blurrr... hahahaha.. tapi seronok. Lepas tu kami cuma lepak-lepak, berbual sebelum masuk ke khemah masing-masing untuk tidur. Letak kepala kat bantal sekejap je, terus tertidur... selesa sangat.

Terima kasih Mr Shiva, tolong nyalakan unggun api untuk campfire
besar ooo unggun api dia..
bersedia untuk acara malam..
Teka jangan tak teka..
          Keesokkan harinya cuma bersantai-santai kat resort ni je. Kami dibawa oleh Mr. Shiva melawat bilik-bilik yang ada di resort ni. Kami dibawa melawat sampai kebahagian dapur resort. Memang bersih tempat-tempat kat resort ni walaupun  tempat untuk memasak BBQ dan juga dapur. Melihat dari kebersihan dapurnya, memang aku sangat yakin dengan kebersihan makanan yang dihidangkan kepada kami sepanjang berada di sini.

Penginapan

          Mungkin ramai yang dah mengetahui konsep Glamping ni, tetapi bagi yang belum tahu, glamping ni merupakan konsep perkhemahan yang selesa ( ada katil, kipas angin dan juga bekalan elektrik - sangat sesuai untuk blogger). Ianya sangat sesuai untuk warga kota yang ingin melepaskan diri dari kesibukan kotaraya dan merasai sedikit 'rasa' berkhemah tetapi masih dilengkapi dengan kemudahan yang selesa... boleh dikatakan glamping ni merupakan konsep perkhemahan yang sangat santai... tak perlu pening-pening kepala nak pasang khemah, unggun api dan sebagainya ( semuanya sudah tersedia rapi).

Glamping.. selesa dan ringkas
khemah 'single'
          Khemah-khemah glamping terdapat sebanyak 31 buah kesemuanya merangkumi 22 single, 6 queen  dan 3 king. Ianya adalah berdasarkan saiz katil yang terdapat dalam khemah. Untuk khemah single, terdapat 4 katil bujang dalam satu khemah. Walaupun ada 4, susunatur katil masing memberikan ruang privasi untuk setiap individu.

khemah 'queen'
          Selain dari khemah-khemah glamping yang terdapat di sini, ada juga bilik-bilik chalet yang terdapat di sini. Bilik-bilik chalet seperti Ambra, Ciku dan Belimbing sesuai untuk family kecil dan juga group kecil. Chalet ni boleh muat seramai 4 orang. Bilik air berada berasingan dari chalet, tapi dekat je...sebelah chalet je.

Belimbing, Ciku dan Ambra
Ruang dalam yang sangat selesa kan?..
Hiasan luar pun ringkas dan kemas
          Jika untuk mereka yang mempunyai family ataupun group yang agak ramai, boleh membuat pilihan samada nak menyewa beberapa buah chalet ataupun boleh menyewa bilik dorm yang mampu menampung seramai 10 orang. Ada satu bilik air dalam dorm dan satu lagi di luar dorm. Tapi jangan risau sebab banyak bilik air yang berdekatan chalet.

bilik dorm untuk 10 orang.. selesa
ruang depan dorm

Fasiliti

          Fasiliti yang terdapat disini juga sangat memuaskan. Dewan makan yang berkonsepkan 'open air', dewan utama yang agak luas, kemudahan bilik air/bilik mandi yang banyak, surau, buaian, kolam renang, parking dan banyak lagi. Kebersihan memang sangat baik terutamanya kebersihan tempat tidur dan juga bilik-bilik mandi. Itu memang menjadi perkara utama untuk para pengunjung. Kawasan persekitaran resort juga diselia dengan baik, tiada sampah sarap dan kemas. 

Bilik mandi..kemas dan bersih
Dewan makan yang berkonsepkan 'open air'
Dewan utama dan juga 'open air' surau di atasnya.
Dewan yang cukup luas untuk pelbagai aktiviti...
budak-budak mesti suka ni..
Titi gantung dan juga tempat untuk lepak
wakaf untuk bersantai

          Kunjungan aku ke Tanah Aina Fahad ni memberikan satu pengalaman yang sangat me. Satu tempat yang boleh curi-curi masa untuk pergi melepaskan penah lelah berkerja. Tempat percutian yang sangat berbaloi. Boleh saja datang dan menginap disini, releks dan rehat tanpa lain-lain aktiviti pun sudah cukup bagi ketenangan. Untuk mereka yang masih tercari-cari tempat untuk berehat dan bercuti... Tanah Aina fahad boleh masuk dalam check list anda..

Terima kasih Tanah Aina Fahad